Scythe

Broj igrača

Trajanje Igre

Uzrast

1-5

120 min

14+ god

Cena: 10 990 RSD

Scythe – GoldenGeek Best Game of the Year 2016

Evropa, 1920. godina vreme nemira. Pepeo Prvog svetskog rata još uvek prekriva sneg. Kapitalistički grad-država poznata kao „Fabrika“, koja je snabdevala učesnike rata moćnim, teško oklopljenim mekovima, zatvorila je svoja vrata i time je privukla pažnju nekoliko okolnih zemalja.

Scythe (1-5 igrača, 115 minuta) je društvena igra smeštena u alternativnu istoriju 1920. godine. Vreme poljoprivrede i rata, slomljenih srca i zarđalih mašina, inovacija i junaštva.

U Scythe-u, svaki igrač preuzima ulogu vođe jedne od palih nacija koji pokušava da obnovi svoju čast i da dovede svoju frakciju na vlast u Istočnoj Evropi. U toku igre osvajaćete teritorije, angažovaćete nove regrute, sakupljati resurse, povećavati populaciju, izgrađivati građevine i aktivirati monstruozne mekove.

Svaki igrač počinje igru sa različitim iznosom osnovnih resursa (snagom, pobedonosnim poenima, sposobnostima kretanja i populacijom), specijalnim osobinama svojih frakcija i jedinstvenim skrivenim ciljevima. Početne pozicije su specijalno kalibrisane tako da doprinose svakoj frakciji svoju jedinstvenost i asimetričnost okruženju.

Scythe daje igračima skoro potpunu kontrolu nad njihovom sudbinom. Osim jedinstvenih ciljeva, jedini element sreće u igri su kartice događaja (encountercards) i one predstavljaju interakciju sa stanovnicima novoistraženih zemalja i borbenih kartica koje vam daju privremeni bonus u ratu sa ostalim nacijama. Takođe, borba je vođena izborom igrača, a ne srećom ili slučajnošću.

Scythe koristi unapređeni mehanizam za izbor akcija (bez rundi i faza) koji održava brz tempo igranja i smanjuje vreme između rundi. Iako postoji veliki broj direktnih konflikta i sukoba, nema eliminacije igrača, niti jedinice mogu biti ubijene ili uništene.

Svaki deo u igri ima mogućnost unapređenja. Igrači mogu da nadograde svoje akcije da postanu efikasnije, izgrade razne građevine koje će povećati njihov uticaj na mapi, upišu nove regrute koji poboljšavaju brojnošću svoje osobine, aktiviraju mekove koji obeshrabruju ostale igrače od invazija, prošire svoje granice i da žanju veće količine različitih resursa. Ovakav mehanizam za unapređenje stvara osećaj momentuma i napretka tokom igre. Redosled kojim igrači poboljšavaju svoje nacije dodaje na jedinstvenosti svake igre, čak i kada igrate istu frakciju više puta.

GoldenGeek nagrade se dodeljuju na osnovu broja glasova igrača iz celog sveta i ova igra je osvojila ukupno 5 zlatnih medalja i to u sledećim kategorijama: Board Game of the Year, Artwork&Presentation, Solo Game, Strategy Game i Thematic Game

Dizajner: Jamey Stegmaier

Umetnici: Jakub Rozalski

Scythe društvena igra sadrži:

 • 1 Kratka pravila
 • 5 playmetova za igrače
 • 1 Tabla za igranje
 • 80 Tokena resursa
 • 80 Kartonskih novčića
 • 12 Tokena uvećanja
 • 6 pločica za izgradnju
 • 115 Karata
 • 2 Brojčanika moći
 • 160 Drvenih tokena ( za svaku frakciju po 32)
 • 20 Mekova
 • 5 Heroja

Dimenzije: 35 cm x 30 cm x 10 cm

Težina: 3,18 kg