Cockroach Poker Royal (Bubašvaba Poker kraljevski)

Broj igrača

Trajanje igre

Uzrast

2-6

15-25 min

8+ god

Cena: 1 500 RSD

Društvena igra Cockroach Poker je zabavna igra prikupljanja obrnutih setova koja nema nikakve veze sa pokerom, osim što se igra bazira na blefiranju…  Igra se sa kartama koje prikazuju bubašvabe, pacove i smrdljive bube a cilj je naterati drugog igrača da prikupi 4 karte stvorenja od bilo koje vrste ispred sebe.

Špil uključuje 64 karte, po osam kopija od svake od osam vrsta stvorenja. Postavka igre je prosta, potrebno je da promešate špil i podelite igračima karte.

U svom potezu, igrač uzima jednu kartu iz svoje ruke, stavlja je licem na dole na sto, gurne je igraču po svom izboru i naznačava vrstu stvorenja, na primer, "smrdljiva buba". Igrač koji prima kartu mora da odabere:

- Da li će da sačuva kartu i kaže  "tačno" ili "netačno", zatim je otkriva. Ako igač pogreši u svojoj tvrdnji, on stavlja kartu licem nagore ispred sebe na sto; ako je u pravu, igrač koji joj je dao kartu stavlja je licem nagore ispred sebe.

- Pogleda kartu, a zatim je doda licem nadole drugom igraču, pritom ili izgovarajući originalnu vrstu stvorenja ili izgovarajući novi vrstu. Ovaj novi igrač ponovo ima izbor da prihvati kartu ili da je prosledi na isti način, osim ako su svi ostali igrači već videli kartu, u kom slučaju igrač mora izabrati prvu opciju.

Igrač koji je izgubio izazov i morao je da stavi kartu ispred sebe na sto, počinje sledeću rundu.

Igra se završava kada igrač nema karte za prosleđivanje u svom potezu ili kada igrač ima četiri karte istog stvorenja na stolu ispred sebe. U oba slučaja, ovaj igrač gubi, a svi ostali pobeđuju.

U društvenoj igri Cockroach Poker igrači se bore sa bežanjem od poraza. Svi igrači imaju samo jedan cilj a to je da oni ne budu gubitnik, jer je gubitnik samo jedan!

Nagrade i priznanja:

  • 2007 Hra roku Nominee
  • 2006 As d'Or - Jeu de l'Année Nominee
  • 2005 Japan Boardgame Prize Best Foreign Game for Beginners
  • 2004 Spiel des Jahres Recommended
  • 2004 Kinderspielexperten "8-to-13-year-olds" Nominee
  • 2004 Fairplay À la carte Runner-up

Društvena igra Cockroach Poker Royal je još malo zakoplikovana verzija društvene igre Cockroach Poker u kojoj umesto porodice paukova koju dobijate u osnovnoj igri sada dobijate kraljeve i kraljice ostalih stvorenja. U toj verziji sada imamo i deo koji se zove kazneni špil. Umesto da možete da prosledite kartu i kažete samo stvorenje sada možete da prosledite kartu i kažete da je Kraljević što znači da ako ta karta završi licem nagore ispred Vas primorani ste da uzmete i kartu sa vrha kaznenog špila što znači da sada umesto da dobijete jednu sada dobijate dve karte koje treba da stavite ispred sebe. I eto kako se zabava pretvara u glavobolju…